Inici > 

Tarifes Aigua

Benvolguts veïns i veïnes de Tagamanent,

M'adreço a tots vosaltres de forma excepcional degut a la darrera modificació del preu del subministrament d'aigua potable del nostre municipi que l'empresa concessionària del servei, SOREA, ha aplicat a la darrera factura del servei, augmentant considerablement el cost final.
Es tracta d'un assumpte que soc conscient afecta a l'economia familiar de la gran majoria de les famílies del nostre municipi, pel que a banda de l'explicació que fem en aquest comunicat, estem preparant una reunió veïnal que esperem poder celebrar a finals de setembre, com a molt tard, per tal de poder-vos oferir tota la informació amb tot detall d'aquesta situació que ve de lluny. De moment intentarem posar una mica de llum a tot plegat;

L'any 2002 l'Ajuntament va concedir a l'empresa SOREA el servei de subministrament d'aigua del municipi, que feia la captació juntament amb el municipi veí de Figaró i la seva empresa concessionària CASSA de diferents punts finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua, que en aquella època ja era conscient d'un greuge comparatiu d'aquest dos municipis de la Vall del Congost, que per raons que encara desconeixem, van quedar fora tan Figaró com Tagamanent de les xarxes de subministrament del Vallès Oriental nord (La Garriga) i d'Osona sud (St. Martí de Centelles), val a dir, que els veïns del barri d'Avencó són els únics del nostre municipi que tenen aigua provinent de la xarxa d'Osona.

Aquesta situació va derivar en un intent de compartir el servei entre els dos municipis per reduir costos i millorar el servei, però per diferents motius, tot plegat va acabar amb un contenciós administratiu presentat per Tagamanent en que es denunciava un incompliment de contracte per part de Figaró que va modificar les tarifes sense consens. Si en permeteu, aquesta història l'explicarem amb més deteniment a la jornada del setembre donada la seva complexitat. En qualsevol cas, aquesta situació ha anat afectant a la relació entre SOREA i l'Ajuntament de Tagamanent donat que en molts casos, l'increment de tarifes que Figaró aplicava de forma unilateral, l'ha anat assumint SOREA sense afectació a les tarifes dels veïns de Tagamanent en alguns casos.

Paral•lelament, l'Agència Catalana de l'Aigua ha anat incrementant de forma substancial el cànon de l'aigua a tot el territori com podeu apreciar a les vostres factures, de manera que hi ha molts casos de veïns que supera el 50% del cost total de l'aigua. Aquest increment el justifica com una necessitat de cobrir el dèficit d'aquest organisme de la Generalitat de Catalunya amb un deute milionari que en cap cas posem en dubte, però que en el nostre cas, considero personalment del tot injust, si tenim en compte que el nostre municipi està fora de la xarxa de subministrament d'aigua del Vallès i d'Osona, en terra de ningú, repeteixo, no és just.

Si recordeu el que vam explicar al butlletí informatiu del passat hivern (el de color verd), a principis de l'any 2012 l'ajuntament va haver d'afrontar un deute de més de 9.000€ d'unes factures no comptabilitzades fins aquell moment i que corresponien als increments que Figaró havia aplicat a SOREA i que aquesta no havia aplicat a les tarifes dels veïns part del 2010 i 2011, aquest cost el va assumir l'Ajuntament mitjançant la contractació d'un crédit bancari.

A mitjans de 2011, l'ajuntament va finalitzar diferents captacions d'aigua i una planta de tractament amb inversions provinents del Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya (els cartells grocs que hi han pel poble), que havien de permetre un subministrament municipal eficient i més econòmic, i vet aquí que l'ACA incrementa el cànon i que a principis del mes de juliol del 2012 el nou pou de la vila es queda sense aigua suficient per subministrar als veïns.

Donada aquesta greu situació, a principis d'agost de manera excepcional, l'Ajuntament va signar un conveni amb l'empresa Pedres i Marbres Vila per tal d'utilitzar l'aigua provinent d'un pou propietat d'aquesta empresa del municipi en situació de concurs de creditors, pel que va complicar encara més la tramitació i legalització d'aquesta situació, però que al final es va poder solucionar i d'aquesta manera prestar el servei de subministrament d'aigua, a tal efecte recordo que vam informar a la població de l'escassetat d'aigua al municipi i vam haver de contractar cubes d'aigua provinents de La Garriga mentre en treballava en la nova connexió.

En mig d'aquest situació SOREA ens va informar a finals del 2012 de la intenció d'incrementar les tarifes, pel que vam demanar un estudi econòmic que justifiqués aquest increment.
Paral•lelament es va encarregar un projecte per la connexió d'aigua a la xarxa d'Osona a través del barri d'Avencó, però el cost d'aquest projecte superava els 700.000€ fet que invalidava completament la viabilitat econòmica del projecte.

L'estudi econòmic presentat per SOREA per la modificació de la taxa municipal de l'aigua aplicava un increment efectiu de tarifes del 111,63% respecte de la tarifa vigent, pel que ens vam negar a la seva aplicació en espera de la recepció de l'informe d'auditoria del serveis tècnics del Consell Comarcal, i SOREA va decidir enviar-ho a la Comissió de Preus de Catalunya per que arbitrés la situació. A tal efecte, l'Ajuntament va fer arribar l'estudi econòmic dels serveis tècnics comarcals en que justificava un increment del 42,73% del servei contra el 111,63% de SOREA.

La Comissió de Preus de Catalunya va acceptar el nostre informe econòmic que detalla partida a partida la justificació de cada cost i que és el que finalment SOREA ha aplicat a la tarifa de forma directa i sense modificació de l'ordenança municipal. En aquest moments estem a l'espera de que els serveis jurídics ens confirmin la legalitat del procediment per part de SOREA.

Tal i com he explicat al principi d'aquest comunicat, la situació ve de lluny i és prou complicada com per mirar de fer-ho tot plegat entenedor en un simple escrit, més encara, coneixedor de que en alguns casos, aquest increment no arriba en el millor moment per molts de vosaltres.

Per part meva, us puc assegurar que des del primer dia que vam accedir al govern municipal pel vols del mes de juny del 2011 i fins i tot quan vaig col•laborar amb el govern anterior l'any 2010, s'han posat tots els recursos econòmics, humans i tècnics per trobar una solució a aquest greu problema del nostre municipi, però com podeu comprovar la solució no es fàcil.

Reitero el nostre compromís de convocar-vos a tots a una reunió on puguem explicar amb més detall i on pugueu fer les vostres aportacions al mes de setembre, fins aleshores, hem publicat a la web municipal tots els documents i informes relacionats amb aquest assumpte i anirem publicant tan bon punt tinguem més informació tot allò relacionat.

Rebeu una molt cordial salutació, i recordeu que estem a la vostra disposició per qualsevol dubte, consulta o aclariment.

L'Alcalde
Ignasi Martínez i Murciano
  • Comparteix a
Darrera modificació: 09-08-13  a les  14:18